Burčiak, obľúbený nápoj v období babieho leta

V našich zemepisných polohách obľúbený nápoj v období babieho leta.Už Michal Tučný sa vo svojej piesni vyberá za „ vůní burčáku“, a tak aj mnohí z nás ku koncu augusta a počas septembra vyhľadávajú tento nápoj. Burčiak sa stáva v tomto období symbolom hodových, remeselníckych a vinohradníckych slávností v celom regióne Slovenska.

Podľa mňa sú tie najlepšie prvé burčiaky z odrôd Iršai, Müller Thurgau, Muškáty poprípade Burgundy.

Dnes sa o burčiaku popísalo mnoho, najmä na internete. Napríklad, že  má byť burčiak z odkalených muštov, mliečno-žltkastej farby, nie hustej konzistencie, s hroznovo – ovocnou vôňou, s jemne sladkastou chuťou s príjemnými kyselinami, s „chrumkavým“ príjemným CO2 na jazyku…

Kedysi ste burčiak kúpili priamo  zo suda u vinára, alebo na vinobraní. Vtedy burčiak búrlivo kvasil. Tento roztopašný nápoj, ktorý rozväzoval jazyk básnikom, bol inšpiráciou umelcov, rozveseľoval dievčatá a prispieval ku koloritu krásneho babieho leta, najhojnejšie obdobie roka, kedy sa plnia pivnice sladučkým muštom, ktorý sa premieňa na mladé víno. Jeho svieže vône a chute omladia dušu i telo človeka. Rozihrajú žilky v krvnom obehu, pripravia telo na zimu. Koncom leta sa komory  plnia všakovakým zaváraným ovocím, džemom, medom a už aj husi dorastajú do tých správnych veľkostí…Hojnosť plodov leta a burčiaku pomáhajú k dobrej atmosfére.

Aj dnes prichádza burčiak, trochu iný ako kedysi, viac sofistikovaný, chladnejší, pretože je vytvorený produktom riadenej fermentácie s krásnymi odtieňmi chutí hrozna, tropického ovocia, pekne ponúkaný v sklených pohároch na stopkách, s elegantným šarmom  mliečno žltkastých odtieňov.  Je viac dostupný vo vinotékach, rôznych malých obchodíkoch a tak isto na všetkých možných slávnostiach a festivaloch. Ochutnajte, privoňajte, nadýchnite sa vône burčiaku, započúvajte sa do šumu jemného perlenia. Je to príjemný a jednoduchý spôsob, ako sa v dnešnej dobe nachvíľu zastaviť, nasať  trochu energie, pozrieť sa na svet cez malú kvapku hroznovej šťavy, ktorá pretavila ťažkú prácu vincúra do  príjemného osviežujúceho jemne alkoholického burčiaku. Vtedy možno vidieť svet z tej krajšej strany.

U mňa bude burčiak spojený vždy  s príjemnou atmosférou babieho leta. Burčiaková vôňa dvorov, keď sme s kamarátmi chodili do pivníc svojich otcov, strýkov, ujov. Vtedy, keď sme s mládeneckou nerozvážnosťou hľadali ten správny okamih, pre najlepší  burčiak. Vtedy, sme sa často vracali do pivníc a dúškami ochutnávali a privoniavali k bublajúcemu moku. Zisťovali sme,  či už má ten náš burčiak  správnu chuť. Niekedy sa nám  pritom aj jazyky  pomotali, ale vždy sme našli cestu z pivnice a šli sme si posedieť na lavice trochu si zajesť z dobrôt: klobás, lokší, jaterníc….

Preto aj vy siahnite na konci leta po pohári burčiaku s priateľmi, spomaľte čas, spomeňte si na pekné chvíle, vychutnajte dobré jedlo. Len chvíľu je ten správny čas ochutnať burčiak náš….

Pri striedmom pití burčiaku: burčiak obsahuje blahodarné množstvo vitamínov najme vitamíny skupiny B, minerály , mikroorganizmy, ktoré priaznivo ovplyvňujú činnosť tráviacich orgánov.

 

Na zdravie a s rozumom……. VÍNO KARPATIA

 

Mohlo by vás zaujímať

  • Sv. Valentín

  • Vianočný punč, varené víno a atmosféra zimy

  • Burčiak, obľúbený nápoj v období babieho leta